Cargando Eventos

En el80è aniversari de la rendició japonesa, que va posar fi a la Segona Guerra Mundial al Pacífic i a la Segona Guerra Sino-Japonesa, resten encara per resoldre moltes qüestions clau per entendre el conflicte i les arrels de l’actual Japó. Entre elles la situació de l’Imperi Japonès els mesos abans dels bombardeigs atòmics (incloses les conseqüències del bloqueig naval i el bombardeig estratègic convencional, la moral de la població civil i de les forces armades, les relacions civil-militars, i les expectatives sobre la propera collita), l’impacte a ambdós bàndols d’una possible invasió de Kyushu (Operació Olympic), el pes d’Hiroshima i Nagasaki en la decisió japonesa de capitular (i el debat sobre les possibles alternatives, inclòs llur cost humà), el paper de l’Emperador, la política domèstica nord-americana, els esforços per preservar el “Kokutai” (inclosa la definició d’aquest concepte, i les diferents traduccions i interpretacions japoneses de la Declaració de Postdam en relació al Kokutai), i l’allargada ombra de l’amenaça soviètica. És també d’interès per a qualsevol amant de la cultura japonesa entendre com ens presenten aquests intensos mesos els historiadors i com s’han transmès a l’opinió pública dels diferents països involucrats, i per tant com influeixen en l’actual cultura i societat nipones.

Xerrada a càrrec d’Àlez Calvo i Cristina i Raquel Navarro Caparrós

Àlex Calvo és llicenciat en dret per SOAS (School of Oriental and African Studies, London University) i diplomat en estudis de la Segona Guerra Mundial per la Universitat de Birmingham (UK). Antic professor-investigador de relacions internacionals a l’OSCE Academy (Bishkek, Kirquistan) i antic catedràtic convidat al Departament de Dret de la Universitat de Nagoya, actualment treballa d’advocat i fa de tutor de dret internacional a la UNED, mentre cursa el grau d’estudis japonesos per la Universitat de Dalarna (Suècia). Autor de diversos articles i capítols de llibre sobre relacions internacionals i seguretat i defensa a l’Indo-Pacífic.

Raquel Navarro té un grau combinat en Estudis d’Anglès i Clàssiques i un grau en Estudis d’Àsia Oriental per la UAB, on actualment cursa el doctorat en Estudis Interculturals amb especialitat en Estudis d’Àsia Oriental i Relacions Internacionals. Màster en Relacions Internacionals per l’IBEI (Institut de Barcelona d’Estudis Internacionals), és membre del grup d’investigació InterAsia i la seva recerca es centra en l’Era Meiji  (1868-1912). A la seva tesi doctoral analitza l’ús del mite per legitimar el Kokutai i la seva projecció al cinema nipó.

Resideix al Japó, on treballa de traductora. Ha estat professora de Política i Relacions Internacionals japoneses al programa màster de Japonia, part del Curso de Especialización en Estudios Japoneses (CEEJ).

 

 

 

 

 

 

 

INSCRIPCIONS A: 


    Comparta esta información en su red Social favorita!

    Ir a Arriba